BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Sistem za bezbednost i zdravlje na radu zasniva se na:

  1. PREVENCIJI
  2. PROCENI RIZIKA, koja podrazumeva, prepoznavanje, procenu, kontrolu iupravljanje rizicima
  3. ODGOVORNOSTI POSLODAVCA
  4. ODGOVORNOSTI ZAPOSLENIH
  5. MEDICINI RADA
  6. OSIGURANJU ZAPOSLENIH i
  7. SANKCIJAMA


Obezbediti rad u humanim uslovima predstavlja zadovoljstvo za svakoga, kako za zaposlene tako i za poslodavce.

Sistem za BZR podrazumeva stvaranje takvih uslova za rad u kojima se maksimalno smanjuje broj povreda, i splet nesrećnih događaja na radu. Poslodavci su osmislili ovaj sistem pre svega iz humanih razloga, a ponajviše iz razloga što su shvatili da samo zdrav radnik donosi profit. Zbog toga je važno da svaki poslodavac obezbedi svom radniku da se svakog dana na poslu oseća prijatno i bezbedno, a samim tim da podstakne njegov rad na viši nivo. Zanemarivanje bezbednosti je neodgovorno i krajnje neprihvatljivo ponašanje koje nije u skladu ni sa osnovnim ljudskim pravima.

U današnje vreme je bitno da svaki zaposleni “razvije svest” o odgovornostima koje ima na svom radnom mestu, ali je i veoma bitno da poslodavac sprovede sve neophodne mere za obezbeđivanje uslova na radu kojima se smanjuje šansa da dođe do povrede na radu i oboljenja u vezi sa radom, a sve u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije.

Zakon za BZR definiše obaveze poslodavca koje se odnose na stvaranje bezbednih i zdravih uslova rada za svakog zaposlenog na njegovom radnom mestu. Da bi radni proces bio prilagođen psihičkim i fizičkim mogućnostima zaposlenog, poslodavac mora da obezbedi adekvatna i bezbedna sredstva za rad, lična zaštitna sredstva i opremu, kao i urađenu, bezbednu radnu okolinu za svakog zaposlenog.

Nepoštovanjem Ustavnih prava i Zakonom propisanih obaveza u ovom polju Poslodavci ne rizikuju samo, da usled učestalih povreda zaposlenih stvore nepotrebne troškove svojoj organizaciji, već i da budu sankcionisani od strane zakonodavca, tj. države, a kazne su veoma visoke i kreću se od 800.000,00 do 1.000.000,00 dinara za pravna lica (član 69.stav 1. Zakona), odnosno od 400.000,00 do 500.000,00 dinara za poslodavca koji je preduzetnik (član 69.stav 2. Zakona).


Pored ove usluge naša firma pruža i usluge: sistem upravljanja kvalitetom, zaštita od požara. Možete da nas konktaktirate putem mail-a, telefona, kao i putem kontakt forme koja se nalazi u meniju kontakt. Možete da nas kontaktirate svakog radnog dana od 08-16.